Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

SYSTEM OF A DOWN


Προέλευση: Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Είδος μουσικής: Alternative metal
Έτος δημιουργίας: 1995
Δισκογραφική εταιρία: Sony BMG
Επίσημο site: www.systemofadown.com
Μέλη: Seri Tankian (φωνητικά), Daron Malakian (κιθάρα, φωνητικά), Shavo Odadjian (μπάσο), John Dolmayan (ντραμς)
Γενικά
Οι System of a down είναι ένα τετραμελές metal συγκρότημα που δημιοργήθηκε το 1995 στο Λος Άντζελες. Το όνομα τους οφείλεται (σε αντίθεση με ό,τι γράφεται στο πίσω μέρος του πρώτου τους album) σε ένα ποίημα του Daron Malakian, του κιθαρίστα του συγκροτήματος, που είχε τίτλο «Victims of a down», αλλά τελικά επικράτησε το system γιατί ο Shavo Odadjian πίστευε ότι ήταν πολύ πιο ισχυρή λέξη από το victims.
Όλα τα μέλη του συγκροτήματος είναι Αρμένικης εθνικότητας, παιδιά που επιβίωσαν μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, και είναι γνωστά για τις κοινωνικές και πολιτικές απόψεις τους που εκφράζονται σε πολλά τραγούδια τους. Οι System of a down αποτελούν μέρος του Axis of Justice, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δημιουργήθηκε από τον Tankian και τον Tom Morello και είναι αφιερωμένος στο να φέρνει κοντά επαγγελματίες μουσικούς ή φίλους της μουσικής με σκοπό την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας.

Οι System έχουν επηρεαστεί κυρίως από τα πρώτα συγκροτήματα του alternative rock, καθώς και από το heavy metal, το punk rock, τη jazz, την παραδοσιακή μουσική της Αρμενίας (Harout, Paul, Armik), το κλασικό rock, τα industrial είδη και τα blues. Ο Daron είχε δηλώσει πολλές φορές ότι η μουσική που συνθέτει είχε πολλές επιρροές από τους Beatles, ενώ οι πρώτες επιρροές του Shavo και του Daron ήταν οι Kiss.
Η ιστορία του συγκροτήματος
Οι System of a down δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Soil, στο οποίο ανήκαν ο Tankian και ο Malakian. Αυτοί οι δύο κάλεσαν λίγο αργότερα τον Shavo Odadjian, τον οποίον είχαν γνωρίσει σε μια ηχογράφηση του προηγούμενου συγκροτήματός τους, των Soil. O Odadjian αποδέχτηκε την πρόταση και έγινε ο μόνιμος μπασίστας του συγκροτήματος. Μία από τις πρώτες τους κυκλοφορίες ήταν το Sugar, το οποίο βρισκόταν στο πρώτο τους demo και το οποίο παίζουν σε κάθε τους live εμφάνιση από τότε. Ως αρχικός ντράμερ ήταν ο Andy Khachaturian, ο οποίος μετά το τρίτο demo αντικαταστάθηκε από τον John Dolmayan. To 1998 εξέδωσαν το πρώτο τους album με ονομασία System of a down, από το οποίο ξεχώρισε γρήγορα το «Sugar», ενώ ακολούθησαν τραγούδια όπως το «Spiders» και το «War?». Λίγο καιρό αργότερα άρχισαν οι περιοδείες τους, αρχικά ανοίγοντας τη συναυλία των Slayer, στη συνέχεια στο πλευρό των Fear Factory και των Incubus.
Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την έκδοση του δεύτερου δίσκου τους με την ονομασία «Toxicity», ο οποίος βρέθηκε σύντομα στην πρώτη θέση των αμερικάνικων και των καναδικών charts και έγινε πολλές φορές πλατινένιος. Το album αυτό έκανε 6 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το τραγούδι τους «Chop suey!», το οποίο εκείνη την περίοδο γνώριζε μεγάλη επιτυχία, απαγορεύτηκε σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς θεωρήθηκε ότι περιείχε πολιτικά «ευαίσθητους» στίχους («trust in my self-righteous suicide»). Παρ’ όλα αυτά, το video clip του τραγουδιού προβλήθηκε κανονικά από το MTV, ενώ η επιτυχία του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη που τελικά χάρισε στου System of a down βραβείο Grammy. Την επιτυχία αυτή ακολούθησαν το «Toxicity» και το «Aerials», τα οποία ξεχώρισαν από το δίσκο αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Toxicity» είχε ψηφισθεί στη 14η θέση των καλύτερων metal τραγουδιών όλων των εποχών.
Σύντομα δημοσιεύτηκαν στο internet ανέκδοτα τραγούδια του συγκροτήματος, το οποίο έσπευσε αμέσως να δηλώσουν ότι τα τραγούδια αυτά δεν ήταν ολοκληρωμένα. Τελικά, λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2002 εκδόθηκε νέο cd με την ονομασία Steal this album. Το όνομα του cd είχε ως στόχο να περάσει ένα μήνυμα σε αυτούς που είχαν υποκλέψει τα τραγούδια τους και τα είχαν δημοσιεύσει στο ίντερνετ. Μάλιστα, ο ντράμερ του συγκροτήματος John Dolmayan δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί αν οι fans του συγκροτήματος κατεβάζουν τραγούδια από το ίντερνετ, αλλά τον πειράζει να δημοσιεύουν τραγούδια τους πριν αυτά ολοκληρωθούν και πριν κυκλοφορήσουν επίσημα. Από το cd αυτό ξεχώρισαν το «Boom», του οποίου το video clip σκηνοθετήθηκε από τον Michael Moore και είχε ως περιεχόμενο τον πόλεμο στο Ιράκ.

Από το 2004 έως το 2005 οι System of a down κυκλοφόρησαν ένα διπλό album, με δύο μέρη τα οποία είχαν έξι μήνες διαφορά. Συγκεκριμένα, το Mezmerize κυκλοφόρησε το Μάιο του 2005 και έγινε δεκτό με πολύ καλές κριτικές από τους ειδικούς. Έφτασε στην πρώτη θέση των αμερικάνικων, καναδικών και αυστραλιανών charts, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη εβδομάδα μόνο πούλησε 800.000 αντίτυπα! Το πρώτο single «Β.Υ.Ο.Β.», το οποίο κέρδισε και βραβείο Grammy, συγκαταλέγεται πλέον στις λίστες των καλύτερων τραγουδιών του σύγχρονου ροκ. Το επόμενο single, το «Question!», γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε και το video clip του τραγουδιού. Ακολούθησαν πολλές συναυλίες του συγκροτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Το Νοέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος του διπλού album με την ονομασία Hypnotize. Βρέθηκε γρήγορα στην πρώτη θέση των charts κάνοντας έτσι τους S.O.A.D. το μόνο συγκρότημα μαζί με τους Beatles και τον ράππερ DMX, τους μόνους καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να κυκλοφορήσουν δύο albums που φτάνουν στην κορυφή των charts τον ίδιο χρόνο. To δεύτερο single του album, το «Lonely Day», κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2006 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου οι System of a down κέρδισαν βραβείο Grammy «Best Hard Rock Performance» για το «Β.Υ.Ο.Β.», νικώντας άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως το βετεράνο του ροκ, Robert Plant, και τους Nine Inch Nails.
Το Μάιο του 2006, το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει πλέον τη μορφή που είχε, αλλά ότι τα μέλη του θα ακολουθήσουν προσωπική καριέρα. Σε ερώτηση αν αυτή η δήλωση σήμαινε και τη διάλυση των S.O.A.D., o Daron Malakian απάντησε «Δεν θα διαλυθούμε. Αν θέλαμε κάτι τέτοιο, δεν θα συμμετείχαμε στο Ozzfest. Θα κάνουμε ένα μεγάλο διάλειμμα μετά το Ozzfest και κάθε μέλος θα κάνει δικά του πράγματα. Ασχοληθήκαμε με τους System για 10 χρόνια και νομίζουμε ότι πλέον πιο υγιές να απομακρυνθούμε από αυτό για λίγο καιρό και να επανέλθουμε ξανά σε μερικά χρόνια». Και προσέθεσε «Πάντα θα είμαι μέλος των System. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από το συγκρότημα για να μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας περισσότερο».
Διαμάχη για το είδος της μουσικής τους

Η μουσική και το ύφος του συγκροτήματος είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το συνηθισμένο στη rock και metal μουσική σκηνή, γι’ αυτό επικρατεί συχνά «διαμάχη» για το είδος μουσικής στο οποίο ανήκουν. Αρκετές φορές αναφέρονται ως nu metal, καθώς το συγκρότημα άρχισε να ξεχωρίζει στα τέλεια της δεκαετίας του 1990, όπου γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση το nu metal. Ωστόσο, το συγκρότημα είχε γράψει αρκετά τραγούδια πριν την περίοδο αυτή, ενώ και η δομή πολλών τραγουδιών τους διαφέρει σε πολλά σημεία από την κλασική δομή του nu metal (τόσο στα σόλο και στο tempo των ντραμς όσο και στο περιεχόμενο των στίχων).
Πάντως, σε κάθε περίπτωση τα τραγούδια του κάθε album αλλά και τα albums μεταξύ τους διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό οπότε θα ήταν δύσκολο να δοθεί μια ταμπέλα για να περιγράψει το είδος τους.
Μέλη
Serj Tankian – lead vocals, keyboard, rhythm guitar (1995–present)
Daron Malakian – vocals, lead guitar (1995–present)
Shavo Odadjian – bass, backing vocals (1995–present)
JohnDolmayan – drums (1997–present)
Ο Serj Tankian γεννημένος στις 21 Αυγούστου 1967 στη Βηρυτό (Λίβανος), είναι τραγουδιστής, ποιητής και συνθέτης.
Ο Daron Vartan Malakian γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου το 1975. Σύμφωνα με τον Daron σε νεαρή ηλικία θέλησε να είναι τυμπανιστής αλλά οι γονείς του τον πήραν κιθάρα, επίσης του άρεσε η heavymetalmusic. Ο Daron φοιτούσε στο ίδιο σχολείο με τον Serj και τον Shavo, όπου και γνωρίστηκαν εκεί.
O Shavo Odadjian γεννήθηκε στις 22 Απριλίου το 1974. Σε νεαρή ηλικία ο Shavo ξόδευε τον χρόνο του κάνοντας skateboarding και ακούγοντας punkrock και heavymetal μουσική.
O John Dolmayan γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου το 1973 στο Λίβανο. Είναι ένας μουσικός, καλύτερα γνωστός ως τυμπανιστής των SOAD. Μέχρι τώρα, έχει καταγράψει πέντε albums με το συγκρότημα SOAD. Το ύφος τυμπανοκρουσίας του έχει επηρεάσει μια αναδυόμενη παραγωγή των τυμπανιστών, και αυτό έχει προσελκύσει μια σημαντική μερίδα του ακροατηρίου SOAD.
Ο Serj έχει τελειώσει την εργασία στο πρώτο σόλο album του “Elect the dead”, που κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 23 Οκτωβρίου, το 2007. Έπαιξε τα περισσότερα από τα όργανα ο ίδιος αλλά πήρε τη βοήθεια από τον τυμπανιστή John Dolmayan και από άλλους.
Επίσης τα δυο μέλη του συγκροτήματος οι Daron Malakian και John Dolmayan ετοιμάζουν ένα καινούργιο album ανεξάρτητα από τους SOAD και ονομάζεται Scars On Broadway.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου