Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΤΡΥΠΕΣ






Εχουν περάσει 9 σχεδόν χρόνια απο τότε που διαλύθηκαν οι Τρύπες και το κενό τους παραμένει ακάλυπτο.Οι Τρυπες ηταν και είναι μέχρι σήμερα το καλύτερο ελληνικό συγκρότημα.Διέδωσαν το ελληνικό ροκ σε όλες τις τότε γενιές πράγμα που κανένα απο τα σημερινά ενεργα συγκροτήματα δεν μπορεί να κανεί.Με λιγα λόγια και χρησιμοποιόντας μια λαική φράση τα σημερινά σχήματα σε σχέση με τισ Τρύπες δεν μπορούν να πιάσουν ούτε μια τρίχα απο τα αρ....α τους. .
Η πορεία τους
Οι Τρύπες ήταν ένα δημοφιλές ελληνικό ροκ συγκρότημα από την Νεάπολη, Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε το 1983 με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ρόκ. Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν με μηχανικό ήχου τον Νίκο Παπάζογλου. Κυκλοφόρησε το 1985 και το κομμάτι Ταξιδιάρα Ψυχή έγινε επιτυχία στους θαυμαστές του ελληνικού ροκ.Το 1987 αφού διαταράχθηκαν οι σχεσεις με την δισκογραφική τους εταιρία ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ Πάρτυ στο 13 όροφο με δανεικά λεφτά απο τον φίλο τους Σπύρο Βεδουρά. Τότε γίνεται η συνάντηση με τον Γιάννη Πετρίδη και το συμβολαιο με την εταιρία Virgin. Οι ζωντανές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη πρώτα και αργότερα στην Αθήνα τους καθιέρωσαν σαν μια δυναμική ανερχόμενη μπάντα με καλή σκηνική παρουσία. Το συγκρότημα απέκτησε πανελλήνια φήμη στην δεκαετία του '90 μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου Τρύπες στον Παράδεισο. Κατά την ίδια δεκαετία ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις στο εξωτερικό, παίζουν στο διεθνές festival του Belfort της Γαλλίας, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ. Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/c/cf/Trypes_trypes_ston_paraseiso.jpg

Εως τότε ο στίχος είχε γίνει πιο προσωπικός και η μουσική παραγωγή τελειοποιήθηκε. Τον Απρίλιο του 1993 ηχογραφήθηκε επίσης το άλμπουμ Υπέροχο τίποτα και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα. Σε αυτό το άλμπουμ ο Γιώργος Καρράς που είναι ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος εκδηλώνει τις αναζητήσεις του και σε άλλα είδη μουσικής εκτός από την ροκ και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει όργανα όπως το ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο, βιολί και τα συνθεσάιζερ για να πετύχει ένα μουσικό αποτέλεσμα που σε παραπέμπει σε εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από λίγο καιρό από την κυκλοφορία του το άλμπουμ αυτό χρησιμοποιείται για την μουσική επένδυση ταινίας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία 'Η εποχή των δολοφώνων'.

Το 1994 οι Τρύπες εμφανίζονται πρώτη φωρά στο Marquee στο Λονδίνο καθώς και στον Λυκαβηττό για δύο βραδιές. Την πρώτη βραδιά επίθεση χούλιγκαν με πέτρες εναντίον του κόσμου και του συγκροτήματος. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οργιάζουν περί "βανδάλων", "αναρχικών", "γνωστών-αγνώστων", καθώς και το διάσημο "Ροκ αίμα", χωρίς καμμία διάκριση... Χιλιάδες κόσμου βαπτίζονται χούλιγκαν. Λίγα χρόνια μετά θα αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με μία μεγάλη, πραγματικά, μπάντα.
Η δεύτερη βραδιά ακυρώνεται.... Το 1994 επίσης ηχογραφούν στο Club ΡΟΔΟΝ το live άλμπουμ Κράτα το Σώου Μαϊμού
με αυτό το άλμπουμ τους που έχει και κάποια τραγούδια τους σε εκτέλεση με ακουστικά όργανα κλείνει η πρώτη δημιουργική περίοδος του συγκροτήματος. Το 1996 ηχογραφούν το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος και μια νέα δημιουργική περίοδος. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων
. Το συγκρότημα διαλύεται στην καλύτερη του περίοδο το 2001 μετά την απόφαση του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα να ακολουθήσει σόλο καριέρα.
ΜΕΛΗ
Ιδρυτικά
Γιάννης Αγγελάκας - Φωνητικά
Γιώργος Καρράς - Μπάσο
Μιχάλης Κανατίδης - Κιθάρα
Κώστας Φλωροσκούφης
Τελικό σχήμα
Γιάννης Αγγελάκας - Φωνητικά
Γιώργος Καρράς - Μπάσο
Μπάμπης Παπαδόπουλος - Κιθάρα
Γιώργος Τόλιος - Τύμπανα
Ασκληπειός Ζαμπέτας - Κιθάρα
Σέσσιον μουσικοί
Φλώρος Φλωρίδης - Σαξόφωνο
Γιώργος Χριστιανάκης - Πλήκτρα
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
* Τρύπες (1985)
* Πάρτυ στο 13ο Όροφο (1987)
* Τρύπες στον Παράδεισο (1990)
* Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (1993)
* Κράτα το Σώου Μαϊμού (1994)
* Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι (1996)
* Μέσα στη Νύχτα των Άλλων (1999)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
* Υπέροχο τίποτα(Γιώργος Καρράς, Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης)
Το άλμπουμ αυτό ηχογραφήθηκε Απρίλιο του 1993 στη Θεσσαλονίκη και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα. Στην ηχογράφηση συμμετέχουν ο Γιώργος Χριστιανάκηςπλήκτρα,πιάνο,κρουστά ο οποίος έκανε και την παραγωγή, ο Ηρακλής Βαβάτσικας ακορντεόν, μπαντονεόν, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος κιθάρα, ο Γιώργος Τόλιος τύμπανα,ο Ευγένιος Πολίτης κοντραμπάσσο,Απόστολος Χανδράκης τσέλο, και ο Δημήτρης Χανδράκης βιολί. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία 'Η εποχή των δολοφώνων'.

* Τέμπλο (Γιώργος Χριστιανάκης)
* Ο Θυρωρός (Γιώργος Χριστιανάκης. Συμμετέχουν Μπάμπης Παπαδόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας)
* Παράξενες ιστορίες (Γιώργος Χριστιανάκης. Συμμετέχει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος)
* Χώμα και Νερό (Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης, Ασκληπειός Ζαμπέτας)
* Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (μουσική για την ταινία του Νίκου Νικολαΐδη από το Γιάννη Αγγελάκα)
* F.L.O.R.O. II (ντουέτο του Μπάμπη Παπαδόπουλου με τον σαξοφωνίστα Φλώρο Φλωρίδη)
* Οι Ανάσες των Λύκων (Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης)
* Από ΄δω και Πάνω (Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες. Συμμετέχει ο Γιώργος Χριστιανάκης)
* Το soundtrack της ταινάς Ψυχή Βαθιά του Παντελή Βούλγαρη (Γιάννης Αγγελάκας)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
* The Mushrooms, Taste of, LP, Pegasus, PEG002 (συμμετείχε ο Ασκληπειός Ζαμπέτας)
* Act Up - Εν Τούτω Νίκα (συλλογή)
* Ιστορίες Για Ροκάδες (συλλογή)
* Ήχοι του Χειμώνα (συλλογή)
* Άντε και Καλή Τύχη Μάγκες (συλλογή)
* Βραχνός Προφήτης (δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουν Γιάννης Αγγελάκας και Μπάμπης Παπαδόπουλος)
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
* Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια
* Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι (
* Για την Καρδιά ενός Κτήνους, 1985-2000

Ποιητικές συλλογές του Γιάννη Αγγελάκα
* Σάλια, Μισόλογα και Τρύπιοι Στίχοι
* Πως Τολμάς και Νοσταλγείς, Τσόγλανε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου