Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Παντού... «Ελλάδα» (2)

Παντού... «Ελλάδα» (2)
Ας δούμε τι συμβαίνει στο φόντο της κρίσης, που υπενθυμίζουμε ότι ξέσπασε σαν κρίση του τραπεζικού συστήματος και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής «φούσκας»:
* Στην Ελλάδα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν δουλειές, μισθούς, επιδόματα και δικαιώματα, μια μόνο τράπεζα, η Εθνική, είχε στο 9μηνο του 2009 καθαρά κέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ.
* Στην Ισπανία, με το δημόσιο χρέος να έχει τιναχτεί στο 11,4% του ΑΕΠ, τους ανέργους στα 5 εκατομμύρια και τους «απασχολήσιμους» στο 34% του εργατικού δυναμικού, μια μόνο τράπεζα, η «Santander», ανακοίνωσε για το 2009, το έτος της κρίσης δηλαδή, κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ!
* Στη Γερμανία, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε 5% το 2009, όπου οι φτωχοί και οι άνεργοι ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια, μια μόνο τράπεζα, την ίδια χρονιά, σημείωσε κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ!
* Στην Πορτογαλία, τη δεύτερη πιο «χρεοκοπημένη» χώρα της Ευρωζώνης, οι τράπεζες εμφάνιζαν μέσα στο 2009 ημερήσια κέρδη ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ!
*Η κρίση του καπιταλισμού κάνει τις πολυεθνικές και το πολιτικό τους προσωπικό ακόμα πιο επιθετικούς κατά των λαών. Ο λόγος είναι ότι το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης από τη σκοπιά του κεφαλαίου περνάει μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μισθωτών σκλάβων.
Η κρίση, δε, αξιοποιείται από την ολιγαρχία ως «ευκαιρία» για την επιβολή μέτρων που είχαν ήδη αποφασιστεί και ξεκινήσει να εφαρμόζονται πριν την κρίση, αλλά που τώρα τα προωθούν με μεγαλύτερη ένταση και με τυπική «νομιμοποίηση» λόγω των «ειδικών συνθηκών».
Για παράδειγμα:
* Στην Ελλάδα, το 2004, δεν υπήρχε κρίση, αλλά τότε ήταν που ο κ. Παπανδρέου (και μάλιστα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης!) τάχθηκε υπέρ της συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια!
* Στη Γερμανία το 2007 δεν υπήρχε κρίση, αλλά τότε ήταν που χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες από κοινού αποφάσισαν την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια.
Με μια κουβέντα:
Τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα δεν είναι ούτε «έκτακτα», ούτε «ελληνικά». Είναι πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Οι συνέπειες το ίδιο. Παντού χάνουν οι λαοί. Παντού κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες.

2 σχόλια: