Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ


Σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, στην κεντρική Χιλή. Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 1 λεπτό με εστιακό βάθος τουλάχιστον 55χλμ.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Κλειστό και το διεθνές αεροδρόμιο.

Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας σε κατάσταση σοκ.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών.

Δεκάδες μετασεισμοί σημειώνονται με τον ισχυρότερο που έχει προς το παρόν καταγραφεί να είναι της τάξης των 6,9 Ρίχτερ.

Αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορά στη Χιλή, το Περού και τον Ισημερινό. Λίγες ώρες αργότερα υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος του τσουνάμι, τουλάχιστον για τη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και την Ανταρκτική.

Σημειώνεται ότι στη Χιλή έχει σημειωθεί ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί από το 1900. Πρόκειται για το σεισμό των 9,5 Ρίχτερ, ο οποίος χτύπησε τη χώρα το 1960.

Το τσουνάμι που προκλήθηκε χτύπησε τα Νησιά του Πάσχα και έφτασε μέχρι τη Χαβάη και τις ακτές της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε σημειωθεί ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ νότια της Ιαπωνίας. Το επίκεντρο βρισκόταν κοντά στο νησί της Οκινάουα και υποθαλάσσια δόνηση σημειώθηκε στις 05.31 (τοπική ώρα).

Το Αμερικανό Γεωλογικό Ινστιτούτο έδωσε εστιακό βάθος 29 χλμ, ενώ η Ιαπωνική Υπηρεσία βάθος 10 χλμ. Το επίκεντρο βρισκόταν 84 χλμ. από την πόλη Νάχα και 1.600 χλμ νότια του Τόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου