Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΣ



Ο τελικός κυπέλλου κάνει «τζάμπολ» το Σάββατο στο Ελληνικό κι ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησαν για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, τα μέτρα ασφαλείας, τους Μπουρούση και Γιασικεβίτσιους, ενώ πήραν και... τηλέφωνο στο Βερολίνο.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε αρχικά πως «κάθε χρόνο τα ίδια συζητάμε. Θα μπορούσε πιστεύω να γίνει ερώτηση για τον τελικό την επόμενη χρονιά. Σχετικά με τον αγώνα, θέλουμε να κερδίσουμε και να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που θα συναντήσουμε».
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τόνισε πως «είμαι χαρούμενος που έχω ευκαιρία να παίξω ξανά σε έναν τελικό κυπέλλου στην Ελλάδα απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός.
Όλοι καταλαβαίνουν πόσο καλό είναι ένα ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ιδιαίτερα αν είναι τελικός. Έχω πολλούς φίλους σε όλη την Ευρώπη και όλοι μιλάνε για αυτό το παιχνίδι. Όλοι κατανοούν πόσο μεγάλες ομάδες είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Όλοι πρέπει να είναι περήφανοι για τον αγώνα του Σαββάτου. Ελπίζω να γίνει ένας καλός αγώνας και να τον απολαύσουν όλοι».
Έπειτα ακολούθησαν οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι προπονητές:
Αν έχουν οι ίδιοι μια πρόταση να κάνουν για τη διεξαγωγή του τελικού:
Παναγιώτης Γιαννάκης: «Θα έπρεπε να είναι προγραμματισμένα όλα. Πότε, πού, πώς θα προκρίνονται στον τελικό οι ομάδες, πώς κάποιος παράγοντας του αγώνα θα παίξει στον αγώνα. Ό, τι γίνεται δηλαδή σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ανακάλυψη αυτό που λέω. Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο να γίνεται και η διανομή των εισιτηρίων. Το μπάσκετ είναι για όλους. Εμείς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο».
Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είναι πολύ απλό. Είναι κάτι που είπα πριν δυο χρόνια και πέρυσι. Όλα όσα είπα ισχύουν. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Ίσως το καλύτερο είναι να μην είναι στον τελικό οι δυο αυτές ομάδες και να είναι γεμάτο το γήπεδο όπου και αν γίνεται, στο ΣΕΦ, στο ΟΑΚΑ, στο Αλεξάνδρειο...».
Για το Βερολίνο και τις διαφορές του τελικού στο Ελληνικό:
Παναγιώτης Γιαννάκης: «Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει εις πέρας αυτό που έχει κληθεί να κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να τους πάρουμε έπρεπε να έχουμε ασφάλεια και σεκιούριτι».
Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Το Βερολίνο ήταν πολύ καλό παράδειγμα. Αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τελικού, πηγαίνετε και μιλήστε τους. Έχουν την εμπειρία, οπότε ας τους ρωτήσουν. Αν το ταξίδι είναι ακριβό για το Βερολίνο, ας τους πάρουν τηλέφωνο».
Για τα αγωνιστικά ζητήματα του τελικού και την ετοιμότητα των παικτών (Μπουρούσης για Ολυμπιακό και Γιασικεβίτσιους για Παναθηναϊκό):
Παναγιώτης Γιαννάκης: «Όταν συζητούν οι άνθρωποι είναι καλό. Πρέπει να φέρουμε κόσμο στο γήπεδο. Ο Μπουρούσης δεν είναι καλά, θα δούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Χθες δεν μπόρεσε να παίξει και είναι αμφίβολος για τον τελικό».
Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είναι πολύ δύσκολος αγώνας και για τους δυο. Το λέω σκεπτόμενος τους παίκτες. Σε μια εβδομάδα παίξαμε σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Δεν είναι εύκολο να αλλάζουν οι παίκτες... τσιπάκι. Ελληνικό πρωτάθλημα, Ευρωλίγκα, κύπελλο. Όλοι περιμένουν να παίξουμε εκπληκτικά παιχνίδια. Δεν είναι όμως εύκολo. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αυτό το γνωρίζουμε από την αρχή. Δεν το λέω για να κατηγορήσω κάποιον, αλλά το λέω για να πω πόσο δύσκολο είναι για τους παίκτες.
Έχουμε μόνο δυο μέρες για να προετοιμάσουμε τον τελικό, το μεγαλύτερο παιχνίδι της Ελλάδας, γιατί εμείς σκεπτόμασταν το Μαρούσι και ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ μέχρι τώρα. Δεν έχουμε χρόνο να γιορτάσουμε αν κερδίσουμε, ούτε για θυμό αν χάσουμε. Ακολουθούν συνέχεια παιχνίδια. Πρέπει να παίξουμε και να σκεφθούμε το επόμενο παιχνίδι. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος».
Αν ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερο βάρος, λόγω έλλειψης τίτλων:
Παναγιώτης Γιαννάκης: «Ο μοναδικός στόχος μας είναι να κερδίσουμε. Η πίεση είναι δεδομένη. Όταν είσαι στην κορυφή, πρέπει να μάθεις να ζεις έτσι».
Σχετικά με την πίεση που δημιουργεί ένας τελικός:
Παναγιώτης Γιαννάκης: «Δεν υπάρχουν πολλά λόγια. Τα παιδιά έχουν καταλάβει με ποιο τρόπο θα παίξουν στον τελικό».
Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Όποια ομάδα παίζει σε τελικό, νιώθει πίεση. Το θέμα πώς θα την αντιμετωπίσεις. Η πίεση δεν είναι άσχημη μερικές φορές. Μέχρι ένα σημείο όμως. Προσπαθούμε να ηρεμούμε τους παίκτες μας. Σε αυτά τα δέκα χρόνια τις 19 φορές καταφέραμε να τους χαλαρώσουμε καλά. Μόνο τρεις φορές δεν τα καταφέραμε».
Για τις δυο ήττες του Ομπράντοβιτς σε τελικό κυπέλλου από την ΑΕΚ και τον Ίβκοβιτς:
Ο κόουτς του Παναθηναϊκού αστιεύτηκε λέγοντας ότι «ήταν στα δυο πρώτα χρόνια μου στην Ελλάδα. Είμαι μεγάλος τώρα πια, 50 χρονών. Δεν θυμάμαι καλά. Ήταν δύσκολα παιχνίδια και χάσαμε με δυο πόντους και στα δυο ματς. Ήταν κλειστά ματς όπως συμβαίνει συνήθως και κρίθηκαν σε μια άμυνα ή ένα καλάθι. Πρέπει να σκέπτεσαι τα πάντα συνέχεια, μια άμυνα, μια κατοχή μπάλας. Η ζωή είναι έτσι.
Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό, αλλά μια μπαλιά μπορεί να καθορίσει ποιος θα είναι ο νικητής και θα πάρει τη δόξα. Αν κερδίσεις με ευκολία όλοι πιστεύουν ότι δεν είναι καλός ο αντίπαλος. Αν το παιχνίδι είναι κοντά στο σκορ και κερδίσεις με δυο πόντους, όλοι λένε μπράβο, αλλά για την άλλη ομάδα, τι; Η διαφορά ανάμεσα στον νικητή και τον χαμένο είναι μια μπαλιά».
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν απάντησε στην πρώτη ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα συμμετοχής του Γιασικεβίτσιους στον τελικό, οπότε έγινε δεύτερη ερώτηση για να απαντήσει: «Πιστεύεις ότι το ξέχασα; Εγώ πάντως όχι. Κάποιος χθες με ρώτησε για τον Σάρας και εγώ είπα ότι φαίνεται να είναι καλύτερα από ότι πριν 20 μέρες. Προσπαθεί πάρα πολύ. Ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα και δουλεύει κάθε μέρα. Όλα είναι θέμα του τι χρειάζεται η ομάδα. Είμαι χαρούμενος γιατί ο Σάρας είναι πολύ σοβαρός και προσπαθεί να κάνει ο, τι καλύτερο μπορεί».
Η ερώτηση που ακολούθησε στον Γιαννάκη για τη συμμετοχή του Γιασικεβίτσιους, ο κόουτς του Ολυμπιακού απάντησε πως «ετοιμαζόμαστε με οποιονδήποτε και να είναι αντίπαλος μας».
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ερωτήθηκε για το βαθμό συγκέντρωσης των παικτών του και εξήγησε ότι «τα παιδιά κάθε μέρα είναι καλύτεροι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για την ομάδα μας».
«Κάναμε προσπάθειες για περισσότερο κόσμο, αλλά...»
Την αρχή στις ομιλίες είχε κάνει πριν από τους προπονητές των δύο «αιωνίων» ο β' αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, Μιχάλης Βιντζηλαίος, ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε έναν καλό αγώνα σε καλύτερα πλαίσια από κάθε άλλη χρονιά. Εύχομαι και ελπίζω ο καλύτερος και τυχερότερος να σηκώσει την κούπα.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να προβάλουμε ένα αίτημα της αστυνομίας για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Είναι ονομαστικά και θα γίνεται αυστηρός έλεγχος. Πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοχοι για να μην υπάρχει ταλαιπωρία. Υπάρχει παράκληση να μην έρθουν την τελευταία στιγμή, γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρος».
Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Τάκης Τσαγκρώνης, με τη σειρά του, επισήμανε για τα οργανωτικά θέματα του τελικού: «Έγινε μια πρώτη σύσκεψη της ΕΟΚ με τα σωματεία παρουσία των προέδρων τους. Προσπαθήσαμε να βρούμε κοινή φόρμουλα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Οι προτάσεις προς την αστυνομία ήταν να δοθούν 1.200 εισιτήρια με διαχείριση από την ΕΟΚ και να μπουν αυτοί που έχουν χρυσές και ασημένιες κάρτες διαρκείας.
Η δεύτερη πρόταση ήταν το θέμα των μαθητών. Έμπαιναν τόσοι προβληματισμοί από την ΕΟΚ σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί, αν δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση η αστυνομία. Η αστυνομία δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός φιλάθλων. Με μια δική μας παρέμβαση καταφέραμε να πάρουμε και άλλες 150 θέσεις για κάθε ομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ελπίζουμε να υπάρχει κάποιος έλεγχος. Θα είναι καλό τεστ για να δούμε στο μέλλον ένα γεμάτο γήπεδο. Γίνεται ένα βήμα παραπάνω με το ονομαστικό εισιτήριο για να αποτραπεί η δράση του όχλου.
Ο τελικός κυπέλλου βόλεϊ έγινε με τις ακαδημίες των ομάδων στις θέσεις των θεατών. Η αστυνομία διατύπωσε επιφυλάξεις αν μπορεί να επέμβει, καθώς όπως διευκρίνισε θα μπορεί να κάνει μόνο "χειρουργικές" επεμβάσεις.
Για μας είναι το πιο λογικό να φθάνουν στον τελικό οι δυο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δυστυχώς οι συνθήκες που έχουν επικρατήσει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, δεν μας επιτρέπουν να δείξουμε ό, τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ. Αυτή είναι η επιδίωξη μας. Στο παρκέ δείχνουμε θέαμα, αλλά έχουμε φθάσει να πρέπει να προσέχουμε να μην δείξουμε τις εξέδρες γιατί η εικόνα μεταδίδεται στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου