Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ




ΞΕΚΙΝΑΩ ΜΕ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ 2 ΛΟΓΟΥΣ.1ΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ BLOG ΜΟΥ ΚΑΙ 2ΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΡΑΚΑ.ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΣΔΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΗΝ <<ΒΑΛΙA ΚΑΛΝΤΑ>>.ΤΟ ΥΡΑΓΟΥΔΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ <<Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ>> ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 2006 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ.Η ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΟΙΛΑΔΑ.Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΙΝΔΟΥ ΟΠΟΥ ΤΟ 70% ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 30% ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩ(ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ).ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΧΙΚΗ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΕΣΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ.ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ.
Η ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΠΑΝΙΩΝ ΕΙΔΩΝ

Σ Π Α Ν Ι Α Δ Ε Ν Τ Ρ Α
Ανάμεσα στα δάση του μαυρόπευκου βρίσκονται διάσπαρτα μακεδονίτικα έλατα (Abies borisii-regis), κοκκινόπευκα ( η δασική πεύκη- Pinus sylvestris ) και ρόμπολα. Στη Βάλια Κάλντα υπάρχουν καμιά σαρανταριά διάσπαρτα κοκκινόπευκα. Η παρουσία αυτού του είδους στο δρυμό έχει μεγάλη οικολογική αξία, γιατί είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του σ’ όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και το μοναδικό στην οροσειρά της Πίνδου.

Σ Π Α Ν Ι Α Φ Υ Τ Α (τα λουλούδια της Βάλια Κάλντα)
σπάνια φυτάΣτον Εθνικό Δρυμό υπάρχουν πολλά φυτά, ενδημικά των Βαλκανίων, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Δ.Μακεδονίας και της βορειοανατολικής Πίνδου. Ανάμεσά τους η Minuartia baldacii, το Lillium albanicum, η Viola dukadjinica, η Campanula hawkinsiana και η Centaurea vlachorum, το ενδημικό φυτό του δρυμού , το οποίο ονομάστηκε vlachorum προς τιμήν των Βλάχων που μένουν στα γύρω χωριά.
Η σπάνια παρδαλοτσικλιτάραΗ χιονάδα στις ψηλότερες κορυφές της ΦλέγκαςΣ Π Α Ν Ι Α Π Ο Υ Λ Ι Α
Στη Βάλια Κάλντα φωλιάζουν περισσότερα από 80 είδη πουλιών . Την ορνιθολογική αξία της περιοχής τονίζει η παρουσία 11 ειδών αρπακτικών . Ανάμεσά τους ο χρυσαετός, το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο φιδαετός, το διπλοσάινο, το σαϊνι, ο χρυσογέρακας, η ποντικοβαρβακίνα κ.ά. Στο δρυμό φωλιάζουν επίσης 8 είδη δρυοκολαπτών, από τα 10 είδη που φωλιάζουν στη δυτική Παλαιαρκτική (ανάμεσά τους η πιο σπάνια μαυροτσικλιτάρα, η παρδαλοτσικλιτάρα, η πρασινοτσικλιτάρα κ.ά. Ανάμεσα στα κωνοφόρα και στις οξιές, βρίσκουν καταφύγιο πολλά στρουθιόμορφα, όπως παπαδίτσες, σπίνοι, φλώροι, πύρρουλες, σταυρομύτες. Στα αλπικά λιβάδια φωλιάζει το τυπικό για την αλπική ζώνη είδος, η χιονάδα (Eremophila alpestris), είδος πολύ μεγάλης ζωογεωγραφικής αξίας.

σκίουρος σε πεύκο
Σ Π Α Ν Ι Α Θ Η Λ Α Σ Τ Ι Κ Α
Η Βάλια Κάλντα είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας ως βιότοπος της αρκούδας. Αλλά σπάνια θηλαστικά της περιοχής είναι η βίδρα,ο λύκος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος.

Σ Π Α Ν Ι Α Α Μ Φ Ι Β Ι Α
ΣαλαμάντραΤέλος, η περιοχή είναι πλούσια σε αμφίβια (όπως η σαλαμάνδρα, η βομβίνη, ο γραικοβάτραχος, ο τρίτωνας κ.ά.) και σε ερπετά (όπως το νερόφιδο, πρασινόσαυρα, η τοιχόσαυρα κ.ά.)

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΕΙΝΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου